bij blog zeg ondernemer-min

Bijzonder beheer, welke ondernemer heeft er niet van gehoord zonder dat er een lichte huivering over zijn of haar rug liep. Waarom is dat? En is dat nodig?

In deze tijd worden veel ondernemers en hun business direct of indirect geraakt door de (gevolgen van de) pandemie. Velen daarvan hebben financiers die over hun schouder meekijken naar de gang van zaken, uiteraard, want zij hebben er belang bij dat die gang van zaken goed blijft gaan, willen ze de verstrekte kredieten terugbetaald krijgen. Continuïteit staat daarbij voorop.

Maar als er signalen zijn dat die continuïteit in het gedrang kan komen, kruipen de financiers wat dichter op de ondernemer en kan overdracht aan bijzonder beheer hiervan het gevolg zijn.

Voor een ondernemer kan dat bedreigend voelen, blijf je wel kapitein op je eigen schip of ben je aan de genade van de goden overgeleverd?

Is dat terecht? Niet echt. Als je weet hoe het werkt. Als je weet wat je rechten en je plichten zijn. Als je weet wat je positie tegenover de financier is. Als je weet wat er wel en niet mag en kan. Maar veel ondernemers weten dat niet.

Ze vragen de accountant er vaak bij maar die weet het meestal ook niet, hij of zij is niet bekend met de ins en outs van een bijzonder beheer afdeling. Tuurlijk kunnen ze je helpen met je tussentijdse cijfers en prognoses en meedenken over welke maatregelen je kunt treffen om het tij te keren of je schip wat op koers bij te stellen. Ze kennen jouw bedrijf tenslotte ook goed.

Maar in de gesprekken met bijzonder beheer heb je iemand nodig die dezelfde taal spreekt als de financier. Die begrijpt wat termen als “default”en “breach of covenants” betekenen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Die weet wat er gevraagd kan worden en vooral waarom. Die weet wat er wel en niet mag en kan.

Wat er kan, hoor ik je denken? Ja, er is best veel mogelijk bij bijzonder beheer. Ze kunnen snel schakelen en beslissingen nemen. Beslissingen als rente oprollen, aflossingen opschorten en kredietuitbreiding. Alles met het oog op continuïteit.

Maar dan moet je als ondernemer wel voorbereid aan tafel zitten, open en eerlijk communiceren, de zaak goed onderbouwen en laten zien dat je het roer in eigen hand kunt houden. En dat doe je het beste met iemand naast je die weet hoe je dat doet, iemand die gepokt en gemazeld is in dit soort gesprekken en tegengas kan geven op de momenten dat dat nodig is.

Heb jij behoefte aan financiële waakhond naast je? In een vrijblijvend gesprek geef ik je graag een aantal inzichten.