Regisseur van financiering

Een ondernemer als jij heeft plannen om een bedrijf te starten, uit te breiden, door te groeien en te innoveren. Daarvoor is geld nodig. De realisatie van jouw zakelijke ambities kun je financieren vanuit ingehouden winsten en/of de lopende kasstroom maar vaak heb je ook externe financiering nodig. Daarbij kun je putten uit meerdere financieringsbronnen. De vraag is dan welke financieringsvorm past het beste bij de financiële positie van je bedrijf en ambitie. Bij dit vraagstuk kun je een beroep doen op mijn expertise op dit vlak.

Groei

Autonome groei: groei waarbij je kunt investeren in de aankoop van een bedrijfspand, innovatieve ontwikkelingen, nieuwe bedrijfsmiddelen en uitbreiding van het werkkapitaal. Onder werkkapitaal verstaan we o.a. debiteuren-, voorraad- of crediteurenfinanciering. Deze investeringen zijn op vele manieren te financieren. Laat je goed adviseren over wat voor jou de best passende opties zijn.

Bedrijfsovername: groei door een ander bedrijf over te nemen. Het financieren van een bedrijfsovername is een specialisme. Bedrijfsovername is een vak apart en om tot een goede financieringsstructuur te komen is kennis en ervaring een vereiste.

Commercieel vastgoed en projectontwikkeling

Misschien ben je vastgoed belegger of projectontwikkelaar met plannen om je vastgoed portefeuille uitbreiden of nieuwe projecten op te starten. Sinds de kredietcrisis zijn de financieringsbronnen van vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars aanzienlijk gewijzigd. Naast bancaire financiering wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van forward funding, co-financiering en het inbrengen van meer eigen vermogen. Door mijn aansluiting bij NLInvesteert is 100% financiering van zakelijk vastgoed voor eigen gebruik, commercieel vastgoed en projectontwikkeling mogelijk. Dit is uniek in de Nederlandse markt.

Bestaande faciliteiten herfinancieren

Natuurlijk is het als ondernemer goed om regelmatig de bestaande financieringsfaciliteiten tegen het licht te houden of deze nog passend zijn voor jouw bedrijf en plannen. Een goed moment om dat te doen is bij de renteherziening. Als je dan wat wilt veranderen kan dat vaak boetevrij en daarnaast kun je ook toetsen of het nieuwe rentevoorstel wel marktconform is.

Bancaire faciliteiten

Rekening courant en/of een lening (lineair, annuïtair, aflossingsvrij of met een ballon).

Staatsgegarandeerde faciliteiten

De Nederlandse staat ondersteunt ondernemend Nederland met verschillende faciliteiten zoals o.a. Seed Capital, Borgstellingskrediet MKB en Landbouw, Innovatiekrediet, Groeifaciliteit, Garantie Ondernemingsfaciliteit (zie ook: RVO).

Lease

Leasing is een van de vormen van objectfinanciering met 2 hoofdvormen t.w. financieel en operationeel.

Debiteurenfinanciering/factoring

Bij traditionele debiteurenfinanciering, ook wel factoring genoemd, is het gebruikelijk dat een maatschappij jouw facturen koopt en de afwikkeling hiervan overneemt.

Voorraadfinanciering

Voorraadfinanciering is een zakelijke financiering op basis van jouw betaalde courante voorraden. Zo heb je extra financiële ruimte zodat je kan blijven investeren in jouw bedrijf. Voorraadfinanciering is meestal alleen mogelijk in combinatie met factoring (debiteurenfinanciering).

Crowdfunding

Crowdfunding is een financieringswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van publieke financiering van een project of onderneming.

Business Angels

Ook durfkapitalist of informal investor genoemd is een vermogende particulier (vaak een ondernemer die zijn bedrijf heeft verkocht) die een gedeelte van zijn eigen geld actief investeert in het kapitaal  van veelbelovende bedrijven in ruil voor aandelen of een achtergestelde lening (of een combinatie van beide).

Stapel- of Cofinanciering

Hierbij worden traditionele en alternatieve financiering gecombineerd om in jouw totale financieringsbehoefte te voorzien.

Kennismaking en haalbaarheid

We plannen een afspraak waarin we kennis met elkaar maken en jouw ambities en financieringsbehoefte bespreken. Graag ontvang ik van tevoren jouw bedrijfsinformatie om de haalbaarheid en mogelijkheden van financiering te beoordelen. Zo kunnen we meteen de diepte in en snelheid maken.

Financieringsaanvraag

Als ik de aanvraag haalbaar acht en jij mij de opdracht gunt, ga ik voor je aan de slag met de financieringsaanvraag. De financieringsaanvraag heeft een vaste structuur en het doel is dat de financiers en/of investeerders, aan wie we de aanvraag voorleggen, een scherp beeld krijgen van de ondernemer en de onderneming. Er wordt ingegaan op:

  • De ondernemings- en organisatorische structuur
  • De kennis, ervaring en capaciteiten van de ondernemer(s) zelf en/of het management  
  • De activiteiten van de onderneming en de markt(en) waarin de onderneming opereert
  • De risico-analyse van de onderneming
  • De investeringsplannen met bijbehorende kredietbehoefte en optimale financieringsmix
  • De historische en toekomstige V&W/balans/kasstromen en ratio’s
  • De zekerheden en voorwaarden
De beste deal

Als wij verschillende indicatieve offertes hebben ontvangen, vergelijken we deze op tarief, zekerheden en voorwaarden. Eventueel volgt nog een onderhandelingsronde waarna we de beste deal kiezen. Daarna begeleiden we je bij het vestigen van de zekerheden, uitbetalingsvoorwaarden en de  administratieve afhandeling.

Beheer

We zullen minimaal 2 keer per jaar met elkaar zitten om de (financiële) gang van zaken te bespreken en te beoordelen of de financiering nog passend is.

Download het stappenplan

Laat je e-mailadres achter en ontvang een link naar het stappenplan.